Hegedűs Péter hobby tenyésztő honlapja

A madárvilág bohócai...


Jákópapagáj


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Taxobox Infobox info icon.svg
Jákópapagáj
 
2007-10-28 AfricanGrayParrot SideView Meru.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Valódi papagájformák (Psittacinae)
Nem: Psittacus
Faj: P. erithacus
Tudományos név
Psittacus erithacus
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Jákópapagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jákópapagáj témájú médiaállományokat.

Graupapagei3.jpg

A jákópapagáj vagy más néven szürkepapagáj (Psittacus erithacus) a madarak (Aves) osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez, ezen belül a papagájfélék (Psittacidae) családjához tartozó Psittacus nem egyetlen faja.

Előfordulása 

Közép- és Nyugat-Afrika sík részének trópusi és szubtrópusi erdőiben él. Az állatkereskedelem és az élőhely szűkülése miatt a madár állománya csökken.

Alfajai 

  • kongói szürkepapagáj (Psittacus erithacus erithacus) – ez az alfaj él Közép-Afrikában, főleg a Kongó-medencében. Jellemző rá a fekete csőr és a világospiros faroktollak. Ez az alapfaj
  • Timneh-szürkepapagáj (Psittacus erithacus timneh) – ez az alfaj él Nyugat-Afrikában. Jellemzői a sötétvörös faroktollak, a felső csőrkávája barnás-rózsaszínű, tollazta sötátszürke. Az alapfajnál kisebb.
  • príncipe-szigeti szürkepapagáj (Psittacus erithacus princeps) – ez az alfaj kizárólag Príncipe szigetén él és veszélyeztettnek számít. Ez a legkisebb a három alfaj közül.
Psittacus erithacus timneh

Megjelenése 

Testhossza 33-40 centiméter, szárnyfesztávolsága legfeljebb 70 centiméter és testtömege maximum 450 gramm. Tollazata a hátán és fején sötétszürke, a hasán és a szeme körül világosszürke. A farka élénkpiros. A felső csőrkávája egy ízület segítségével a fejtől függetlenül is mozgatható; alsó csőrkávája előre-hátra mozdítható, így széleit a csőr felső részének keresztbordáin élesítheti. Fára mászás közben a csőr „harmadik lábként” szolgál. A lábával kiválóan tud fára mászni és a táplálékot is a csőréhez tudja vinni vele. Mindkét külső ujja hátrafelé áll, a középsők pedig előre, így markoló szerszámként tudja használni őket.

Életmódja 

Párban él, csapatosan alszik és táplákozik. Tápláléka magokból, diókból, gyümölcsökből, virágokból és levelekből tevődik össze. Fogságban 50-80 évet is élhet. Képes 300-400 szót is megtanulni.

Szaporodása 

Az ivarérettséget 2-4 éves korban érik el. A költési időszak a helytől és az éghajlattól függ. A fészek általában egy magas fa hasadékában vagy odvában helyezkedik el. Egy fészekaljban rendszerint 3-4 fehér gömbölyded, fényes tojás van, ezeken a tojó 30-32 napig kotlik. A fiatal madarak legkésőbb 80 nap után repülnek ki.

Források 






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 45
Heti: 68
Havi: 636
Össz.: 78 313

Látogatottság növelés
Oldal: Jákó papagáj
Hegedűs Péter hobby tenyésztő honlapja - © 2008 - 2017 - borsodipapagajok.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: jákó - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »